top of page
  • Skribentens bildEdina

Istället för att ta hand oss själva, tar vi hand om alla andra


Vi traskar runt, som jag brukar säga på bosniska i Žabokrečina , och ska fixa, serva, ta hand om allt och alla.

Häromdagen när jag stötte på en kvinna i ett väntrum, kände jag hennes utmattning och hennes uppgivenhet. Samtidigt som jag kunde känna hennes styrka och mod. När jag åkte därifrån reflekterade jag över hur bekant är den här kvinnan med begreppet ' ta hand om sig själv, prioritera sig själv, självmedkänsla osv'. Vet inte, men jag är nyfiken.


Hur som helst så har jag den senaste tiden läst och lyssnat på en del poddar, workshop i ämnet kvinnohälsa, våra förmödrar, generationstraumor osv. Vad har vi kvinnor tex från Balkan, ärvt av våra förmödrar, hur har deras liv sett ut och hur påverkar det idag mig och hur påverkar det i sin tur min dotter, och sedan hennes barn? Värt att reflektera över.


Att ta hand om sig själv var ingen självklarhet för mig, och det tog mig år att börja göra det, börja göra det utan dåligt samvete för att jag gör det. Den starkaste motivation och drivkraften att jag ska fortsätta göra det är för att jag ser de fördelarna och de fantastiska förändringarna i mitt liv och att jag vill att min dotter får det lättare än vad jag har fått, att för henne blir det en självklarhet och för hennes barn. Så när min dotter tex försovit sig, och jag ser hennes stress så försöker jag förmedla en OKEJ känsla, att det är faktiskt OKEJ att försova sig och att det är ännu mer OKEJ att inte stressa när man gjort det. Att det är OKEJ att ta det lugnt.


Det finns många olika, både små och stora sätt, att ta hand om sig själv som leder oss till ett mer hållbart mående och lika många sätt att visa sina döttrar. Det bästa sättet att visa och lära sina döttrar är att praktisera det själv.


Stanna upp och se om du har din kropp med dig idag, lyssna och lita på din känsla vad du behöver och när. Lita på din kropp. Det här är en bra början, början på att ta tillbaka sina styrkor som är där ute och tar hand om andra och annat.

För styrkor har vi, vi kvinnor, det gäller ibland bara att organisera de på rätt sätt (för oss själva).

Hur organiserar du dina styrkor du starka kvinna ?


Ljubav Kärlek

Samoljubav Självkärlek

Edina 💫

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page