top of page
  • Skribentens bildEdina

Jag förlåter dig när du kallar mig BITCH …

Uppdaterat: 8 dec. 2023

Gabor Maté säger att autoimmuna sjukdomar främst drabbar kvinnor, det kön som kulturellt uppmanas att hålla inne med ilska, vara till lags för alla osv.


Om vi stannar vid det här "hålla inne med ilska" så fick det mig att reflektera över några saker utifrån just kvinnohälsa (kvinnoperspektivet).


Ilska är ju en av våra grundläggande känslor, och alla känslor har ju sin funktion.

Vad kan funktionen med ilska vara då och är den viktig?


Ja den är absolut viktig känsla❗️


Ilska hjälper oss att på det sättet att den visar oss att nåt inte är som det ska. Den hjälper oss att försvara oss i tex orättvisa situationer, den hjälper oss att upprätthålla vårt självrespekt . Den kan också hjälpa oss som drivkraft att komma över olika hinder .

Ilska är inte samma som agressivitet, bara så vi är tydliga här vad jag menar med ilska.


När jag läste detta som Maté säger kom jag att tänka på vad jag har hört, sett och upplevt själv i mitt yrkesverksamma liv, som fått mig att höja det ena ögonbryn och ibland faktiskt båda.


När en kvinna blir arg , dvs i de situationer när kvinnan känner ilska och låter och ser arg ut, kan omgivningen kalla henne BITCH - med negativ betoning.


När en man blir arg, dvs i de situationer när mannen känner ilska och ser arg ut, kan omgivningen kalla honom TYDLIG & BESTÄMD - med positiv betoning.

Hur mycket har detta dömande sätt att se på känslor hos kvinnan påverkat kvinnan i samhället idag att ej visa känslor?


Hur mycket har avsaknad av färdigheter att reglera känslor påverkat kvinnor i samhället att ej visa känslor?


En annan aspekt i detta som jag också reflekterar över är hur mycket av den kvinnliga principen försvinner i oss kvinnor när vi håller inne med våra känslor?Let's reflect.


Fortsättning följer ... 🫶🏻Ljubav & Kärlek


Med värme,

tydlig & bestämd Edina (inkl foto) 😃18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page